Hvis du har læst dit pensum i testen til dansk indfødsret, ved du sikkert at Island engang har været en dansk koloni.
Island menes at have været beboet siden 870’erne af det man kalder ”nordboerne” (vikinger). Til at begynde med var øen en form fristat, i 1262 – 64 kom den under norsk styre og i 1380 kom den under dansk og norsk herredømme og i 1814 var det en ren dansk koloni på grund af kongedømmerne i Norden. I 1904 fik Island hjemmestyre som Grønland og Færøerne har det i dag og landet blev en selvstændig republik i 1944.
Island præges stadig i dag af den danske tilstedeværelse, fordi det som det eneste andet land i verden -ud over Danmark er obligatorisk at lære dansk i folkeskolen.
Af samme grund vælger mange større firmaer at køre deres islandske kundeservice igennem Danmark.

Og der er flere ting der stadig binder Island og Danmark sammen. Island er det land i verden hvor flest indbyggere køber danske varer per indbygger. Og Danmark er det land udenfor Island, hvor flest islændinge ønsker at studere.
På trods af at Island i dag ikke længere er en dansk koloni, har vi stadig tætte bånd som kun lader til at blive stærkere. Så plot Island ind på husketavlen inden din indfødsret test, måske kommer der et spørgsmål om den gamle, danske koloni.

Mærkeligt nok, kan du i den danske indfødsretsprøve, få spørgsmål der vedrører Island. Faktisk er der en hel side om Island i det officielle prøvemateriale. (side 63).
Dagens mini-test handler derfor kun om Island: https://www.indfodsretsprove.dk/forbered-dig/island.html