Forestil dig, at du har arbejdet hårdt i uger eller måske måneder og den kommende indfødsretsprøve lurer lige rundt om hjørnet – faktisk i morgen! Hvad kan du gøre for at undgå stress i morgen tidlig og er der andet du kan gøre, for at forberede her på den sidste aften inden prøven?

Mennesker er meget forskellige når det kommer an på nervøsitet og spænding før en prøve. Nogle arbejder rigtig hårdt og føler sig sikre når de går op til prøven, mens andre har arbejdet lige så hårdt, men stadig er nervøse for at op til indfødsretsprøven. Det er også en vigtig del af din ansøgning for dansk statsborgerskab, så det er helt normal. Men er der noget du kan gøre for at mindske din nervøsitet og kan du forberede yderligere? Herunder gennemgår vi en tjekliste, som du kan følge eller tage hvad du kan bruge fra den. 

1. Tag en pause. 

Når du virkelig har læst alt, så er det en god idé at tage en fornuftig pause fra læsningen i stedet for at læse det samme igen og igen. Gå eventuelt en tur eller tag et langt, varmt bad for at dulme nerverne. Du kan også lave en kort meditations session, hvor du fokuserer på din vejrtrækning. Træk vejret dybt ind og ånd ud. Hvis tankerne falder på din nervøsitet over indfødsretsprøven eller på et bestemt negativt scenarie, så anerkend tanken og lad være med at dømme dig selv for at have denne tanke. Giv så afkald på den og fokusér på din vejrtrækning igen. 

2. Forbered et godt måltid. 

Giv dig god tid til at spise en ordentlig aftensmad. For eksempel fisk med omega-3, som booster din hukommelse; broccoli, som indeholder masser af antioxidanter og K-vitamin, der også booster din hjerneaktivitet. En god, lækker og sund dessert kan eventuelt være blåbær og mørk chokolade, som booster dit humør og positivitet. Undgå at drikke alkohol aftenen før du går op til indfødsretsprøven, da alkohol kan sløve dit sind.

3. Forbered dig til i morgen.

Vælg det tøj du skal have på. Lav en liste over de ting du skal huske at tage med, læg tingene ud på et bord og pak din taske omhyggeligt. Hvis du er i bil, så undersøg parkeringsmulighederne så der ikke er nogen ubehagelige overraskelser. Hvis du tager med det offentlige, så dobbelttjek hvilken linje og retning som du skal tage.

4. Genlæs, hvis du har brug for det.

Hvis du har brug for at opsummere en del af læringsmaterialet til indfødsretsprøven, så gør det. Nogle mennesker husker bedre hvis de selv skriver ned, det de har læst. Lav et word dokument og opsummér de vigtigste pointer i materialet. Læs det igennem. Når du har gjort dette, så prøv at lav nogle små huskekort, hvor du har de samme pointer skrevet ned, men i endnu kortere version. Dette er en god måde at huske på hele sætninger med kun få enkelte ord. Disse huskekort kan du tage med i morgen og kigge på dem kort før du går op til indfødsetsprøven

5. Slap af og gå tidligt i seng. 

En god nats søvn er mindst ligeså vigtig som alle ovenstående punkter. Undgå at læse hele natten, men læg tankerne til side og gå i seng tidligt, eventuelt med en god bog der ikke har noget at gøre med indfødsretsprøven. Hvis du er for nervøs til at sove, så prøv at drikke en kop varm te eller tag et varmt bad og gå i seng igen. Når morgenen oprinder vil du forhåbentlig føle dig udhvilet og parat til at gå op til indfødsretsprøven. Glem endelig ikke at spise en god morgenmad for et ekstra skud energi.