Holdte du også en Roskilde Festival pause fra indfødsretsprøvens forberedelser? Måske en en-dags pause, et par dages pause eller en hel uges pause til indfødsretsprøvens forberedelser?

Forberedelserne til indfødsretsprøven kan være hårde og langtrukne. Derfor kan en pause fra indfødsretsprøvens forberedelser være noget så velfortjent. En pause fra indfødsretsprøvens forberedelser kan derfor være meget velfortjent og tiltrængt. 


Holdte du også en Roskilde Festival pause fra indfødsretsprøvens forberedelser?


Festivalen

Roskilde Festival er Nordens største, samt Europas næststørste festival. Der spilles rytmisk musik i mange forskellige genrer. Ligesom så mange andre festivaler, spilles der ikke kun musik – men der er også events og diverse boder.

Roskilde Festival blev startet i år 1971 og afholdes hvert år sidst i juni og først i julie på Roskilde Dyrskueplads. 

Selve festivalpladsen og dermed det meste musik, åbnede indtil år 2014 om torsdagen – men åbner nu om onsdagen. Campingområdet åbner lørdagen inden.

Hvert år arbejder 30.000 mennesker frivilligt og ulønnet.

Hvert år går festivalens overskud til kulturelle formål og humanitært og velgørende arbejde over hele verden.

Frem mod festivalen i 2014 har man fra Roskilde Festival-gruppen givet deltagere mulighed for at nominere og stemme på hvem de mener overskuddet skal gå til.

Festivalen arrangeres af Foreningen Roskilde Festival, der indgår i Roskilde Festival-gruppen.

Siden år 2016 har Signe Lopdrup været administrerende direktør. Siden år 2010 har Christina Bilde været talskvinde for festivalen.

Historien

Roskilde Festival blev etableret efter inspiration fra blandt andet festivalen, Woodstockfestivalen i USA i år 1969 og Thylejren i år 1970. 

Den blev hurtigt en publikumssucces, dog var der økonomisk tale om en fiasko. 

Allerede i år 1972 blev festivalen derfor reorganiseret, og siden hen år 1973 har Roskildefonden – det der senere blev til Foreningen Roskilde Festival, været enearrangør. 

Fonden blev dannet i år 1965 og har til formål at støtte humanitært arbejde.

Det første år bestod festivalen af bare en scene. Festivalen havde dengang mellem 10.000 og 30.000 deltagere.

Publikum mæssigt kulminerede Roskilde Festival først i 1990’erne, hvor der var over 100.000 deltagere pr. dag i fire dage og otte scener.

Festivalsområdet var ved indgangen til 2000’erne vokset til over 300 tdr. land, og Roskilde var da Europas største rockfestival med halvdelen af gæsterne fra både Danmark og resten af udlandet. Primært kom gæsterne fra Sverige, Tyskland, Norge, Finland og USA.

Fra år 2015 valgte man at rykke programmet så musikken allerede startede onsdag, men så der ikke længere er koncerter søndag.

Roskilde Festival-avis

Festivalen fik i år 1995 en avis. Avisen blev for i tiden solgt på festivalen, men bliver nu bare omdelt og er gratis.

Avisen indeholder festivalnyheder, festivalkoncert-anmeldelser, de vigtigste nyheder fra omverdenen, vejrudsigt og lignende.

Radiostation

Festivalen fik i år 1998 også sin egen radiostation. Radioen har primært livereporter fra festivalen og fortæller om planlagte og impulsive aktiviteter, der annonceres programændringer.

Dog blev Festivalradioen lukket efter festivalen i år 2014 og er blevet erstattet af en podcast.

Nøgenløbet

Der har siden år 1998 også været nøgenløb på festivalen. Nøgenløbet er altid om lørdagen. 

Det blev indtil år 2014 arrangeret af Roskilde Festival Radio.

De sidste par år var interessen for nøgenløbet så massiv, at festivalradioen var nødt til at afholde kvalifikationsrunder for de mandlige deltagere i dagene op til nøgenløbet.

I år 2014 valgte Roskilde Festival Radio at stoppe med at afholde nøgenløbet.

Det blev derfor overtaget af Camp Crazy Legs der i samarbejde med flere andre lejre i Dream City nu arrangere og afholder det.

Vinderen af henholdsvis herre- og dameløbet får en billet til næste års festival.

Roskilde Festival Cinema

I år 1993 blev Roskilde Festival Cinema indviet. Biografen viser forskellige film, dog oftest nyere danske og amerikanske spillefilm, samt musik film og koncertoptagelser.

Skaterområde

Siden år 2004 har festivalen også haft sit eget skaterområde til skatere, BMX-cykler og rulleskøjter. 

Området er 2.500m2.

Campingområder

Festivalen har to campingområder. Der er Camping East og Camping West.

Camping East er i de sidste år blevet reduceret i størrelse på grund af en grusgrav der er blevet udvidet.

Campingområderne er opdelt i en masse delområder, hvor der foregår en række forskellige aktiviteter.

I de forskellige delområder er der en central plads, angora, med et servicetårn, information og garderobe.

På festivalen bor man oftest i lejre, som har et tema. Nogle lejre går igen og igen år efter år og bliver større for hvert år. 

Mange af lejrene har deres egne flag, klistermærker og andre kendetegn. 

Avisen kårer hvert år de bedste lejre.

Dream City

I år 2012 blev område H, som er en del af Camping East, lavet om til et projektsted, som fik navnet Dream City.

Dream City er en lille by i Roskilde Festival, og i år 2014 var der blandt andet et rådhus, et posthus, en kirke, en saloon, en brandstation, et zoo-tårn og et bibliotek. 

Her kan man komme med en idé til en lejr og så bygge denne idé op i løbet af 100 dage inden festivalen starter. 

Da lejrene i Dream City har 100 dage og særlig tilladelse til at bygge diverse bygninger, er det også i Dream City at man finder de vildeste lejre rent bygningsmæssigt.

I år 2014 fik blandt andet kirken og saloonen lov til at blive stående til festivalen året efter. Dog måtte kirken og saloonen fjernes i år 2016, så der i år 2017 kunne komme nye ting til.

Scener på Roskilde Festival

Der i dag ni scener på Roskilde Festival. 

I år 2007 blev Metropol og Ballroom erstattet af Astoria og Cosmopol. Fra år 2010 er der ikke længere noget der hedder hverken Astoria eller Lounge. De to scener er blevet nedlagt for at begrænse antallet af kunstnere og derved bruge budgettet på lidt dyrere navne. 

Derfor skulle budgettet ikke være mindre i år 2010 end i år 2009, på trods af en nedgang i antallet af brands.

I år 2011 kom Gloria til. På Gloria spiller de helt små navne, så her er der rig mulighed for at opleve en intimitet der ikke er mulig på nogen af de andre scener.

I år 2012 kom Apollo til, for at tilgodese den elektroniske musik og for at levere den store festoplevelse på campingpladsen.

I optaktsdagene inden festivalens start om torsdagen findes Pavilion Junior til afvikling af Roskilde Festivals program for brands fra den nordiske undergrund, de såkaldte upcoming brands.

Scenen er den samme som Pavilion, men betragtes som enkeltstående, idet den står for noget andet end Pavilion. På samme måde fungerer Apollo Countdown i optaktsdagene som scene for “upcoming” elektronisk musik fra Nordeuropa, hvor scenen i øvrigt fungerer som mobilscene og flytter sted fra dag til dag. 

Scenen er identisk med scenen Apollo, som spiller fra en fast placering under selve festivalen.

Dansk design på Roskilde Festival

Ikke nok med at der primært kommer gæster fra Sverige, Tyskland, Norge, Finland og USA på Roskilde Festival – så var mange af de udenlandske mega stjerner endda klædt i dansk design.

Førhen var det en sjælden og stor nyhed, når kendte fra udlandet var klædt i dansk design. Men nu hvor mærker som Saks Potts, Stine Goya, Ganni, Sophie Bille Brahe og Cecilie Bahnsen er kommet til, er det blevet en hverdagsting.

De har førhen klædt Ariana Grande, Kim Kardashian og Rihanna på. Denne gang fik de igen lov at klæde nogle udenlandske mega stjerner på, nemlig de 25-årige sangerinder, Rosalía og Maggie Rogers. De var nemlig begge klædt i dansk design, da de spillede hver deres koncert på Avalon-scenen på Roskilde Festival.

Rosalía var iklædt en knaldrød læderfrakke med rævepels på ærmerne fra Saks Potts Valentinsdags-kollektion.

Maggie Rogers var iklædt et frynsebesat sæt fra Anne-Sofie Madsen.

En anden stjerne der var iklædt i dansk design, var den 22-årige britiske Jorja Smith. Hun var endnu en gang iklædt Saks Potts, som hun op til flere gange har postet billeder med til sine 2,3 millioner Instagram-følgere. Denne gang var det en sort satin sag med et pelsbesat sjal.

Ligeledes var både MØ og Jada iklædt dansk design. 

Mø optrådte på Orange Scene i et Icon Visions-sæt med Acne Studios sneakers til. 

Jada var iført en pink Saks Potts kjole. 

Så står du og har holdt den velfortjente pause fra indfødsretsprøvens mange forberedelser, har du vel set og prøvet alt ovenstående?
Hvis du stadig er i gang med alle forberedelserne til indfødsretsprøven, eller hvis du står og skal op til indfødsretsprøven næste år, og måske til næste år trænger til en pause – er Roskilde Festival et besøg værd.