Skal du op til den næste indfødsretsprøve? Så skal du vide alt om Danmark. Eller det siger de i hvert fald, de fra folketinget. Du skal nemlig kunne bestå en indfødsretsprøve med 40 spørgsmål omkring Danmark. Så hvad skal man egentlig vide om Danmark? Og hvad er der og vide?

En ting der er og vide hvis du skal op til den næste indfødsretsprøve er i hvert fald at du skal vide alt om Danmark.

Et sted du kan starte, er ved Jellingestenen, eller rettere sagt Jellingestenene.

Jellingestenene er en betegnelse for to runesten i byen, Jelling.
Jellingestenene er en betegnelse for to runesten i byen, Jelling.

Stenene

Jellingestenene er en betegnelse for to runesten i byen, Jelling. De to runesten udgør sammen med Jelling Kirke de to kæmpe gravhøje, Jelling Monumenterne som er optaget på UNESCO’s Verdensarvliste. Jellingstenene kaldes også for Danmarks dåbsattest.

De to runesten afspejler overgangen fra vikingetiden til den kristne middelalder.

Den mindste af de to runesten er den ældste. Man formoder den cirka er fra 950. Den er rejst af kong Gorm den Gamle, for at være et mindested for hans hustru, Thyra Danebod. Derudover er stenen også den ældste bevarede danske kilde som nævner Danmark i skriftlig sammenhæng.

Hvad angår den store af de to runesten, er det stadig uvist hvornår den blev rejst. Dog formoder man, at den blev rejst mellem 960 og 985 af Gorm og Thyras søn, Harald Blåtand. Man formoder at den blev rejst til minde om hans forældre. Udover at være til minde om hans forældre, tror man også at den er et minde om Haralds liv. Han samlede nemlig Danmark og gjorde danskerne kristne.

Runestene har tre forskellige sider. Den ene af siderne er indgraveret med runer. Den anden side består af et fabeldyr og den tredje og sidste side af stenen er et korsfæstelsesbillede af Kristus.

Så står du og skal op til den kommende indfødsretsprøve og er du i tvivl om hvor du skal starte, i din læren omkring Danmark – kan dine indfødsretsprøves forberedelser starte ved Jellingestenene.