Du har meldt dig til den kommende indfødsretsprøve og har studeret og lært hvad du kan om Danmarks kultur og historie. Men er Danmark egentlig det eneste land, hvor du skal bestå en sådan prøve for at ansøge om statsborgerskab? Lad os prøve at sammenligne den danske indfødsretsprøve med andre lande… 

Indfødsretsprøven i Danmark består af 40 spørgsmål, hvoraf 35 af disse spørgsmål indgår i lærematerialet, som du kan hente gratis. De sidste 5 spørgsmål består af nutidige begivenheder i Danmark, hvorfor det kan være en god idé at følge med i for eksempel TV avisen eller kigge på forsiderne af aviserne når du står og venter i kø hos dit lokale supermarked. 

Lærematerialet er delt op i fire forskellige kapitler og et temaopslag. Disse kapitler inkluderer dansk historie, det danske demokrati, det danske velfærdssamfund og Danmark og omverdenen. Temaopslaget omfatter blandt andet dansk kultur, religion, uddannelse, kunst og arkitektur.

Indfødsretsprøven i andre europæiske lande

Det er ikke kun i Danmark at man skal bestå en indfødsretsprøve for at ansøge om statsborgerskab. Andre lande har, som Danmark, også en skriftlig test som er et krav for at ansøge om statsborgerskab. Disse lande indebærer blandt andet Storbritannien, Holland, Østrig, Estonien, Tyskland, Letland og Litauen. Så er der også de lande, som har valgt at denne prøve skal være oral. Du kan komme op til en oral indfødsretsprøve hvis du ansøger om statsborgerskab i for eksempel Spanien, Grækenland og Ungarn. 

Der er også nogle lande, hvor du ikke skal bestå en prøve for at ansøge om statsborgerskab, men derimod skal du opfylde specifikke krav. I Sverige kan du for eksempel ansøge om statsborgerskab hvis du kan; bevise din identitet (ved pas m.m), være fyldt 18 år, have en permanent opholdstilladelse samt have opfyldt kravene til ophold (have levet i Sverige i en bestemt antal år uden gæld).


Hvordan skiller den danske indfødsretsprøve sig ud fra andre lande? 

Med den danske indfødsretsprøve skal du svare rigtigt på mindst 32 spørgsmål ud af 40. Alle disse spørgsmål indgår som nævnt i det gratis prøvemateriale, som du kan hente fra nettet. I Tyskland får du 33 spørgsmål ud af 300, som følger med træningsmaterialet. Man skal så svare rigtigt på 17 af disse spørgsmål. I Østrig får du 17 spørgsmål ud af 90 spørgsmål fra det offentliggjorte materiale og man skal svare rigtigt på 12 af dem. 

Det er dog ikke alle lande, som offentliggører dette materiale – for eksempel i Holland har du ingen mulighed for at hente materiale, som kan hjælpe dig med træningen. Prisen for at tage indfødsretsprøven er også meget forskellig fra land til land. I Tyskland koster det 25€ at tage testen, hvorimod i Holland koster det 230€. I Danmark koster det 783DKK at tage prøven (cirka 105€).

Hvor er det svært at få statsborgerskab? 

Hvis du synes at det er lidt fjollet at du skal bestå indfødsretsprøven for at ansøge om dansk statsborgerskab, så prøv at se med herunder. Dette er kravene i nogle af de allersværeste lande at få statsborgerskab;

1. Kina

I Kina skal man have kinesiske relationer før man kan få lov at ansøge statsborgerskab. Man kan også ansøge efter at have boet et antal år i landet, men det er ikke offentligt specificeret hvor mange år

2. San Marino

San Marino er det mindste land i verden og for at ansøge om statsborgerskab skal man have boet mindst 30 år i landet. Man kan også ansøge om statsborgerskab igennem ægteskab – der skal man have været gift i mindst 15 år før man kan ansøge.

3. Schweiz

Man skal have boet (legalt) 10 år i Schweiz før man kan få lov til at ansøge om statsborgerskab. Denne tidsperiode ændrer sig en smule hvis man har været gift med en schweizisk statsborger i 3 år og har været bosat i landet i 5 år.

Nu er du blevet en smule klogere på, hvilke krav der er til at ansøge om statsborgerskab i andre lande, både i Europa og udenfor. Med nye denne viden kan du gå op og svare rigtigt på de 40 spørgsmål i den danske indfødsretsprøve.