Den nye indfødsretsprøve er landet. Du har meldt dig til den næste prøve i juni og der florerer rygter om, at den danske indfødsretsprøve er én af de sværeste i verden. Kan dette være rigtigt og hvordan kan du forberede dig til den? 

Kigger man tilbage på de forrige års indfødsretsprøver kan man se, at der er rigtig meget variation i spørgsmål samt sværhedsgrad. Dog er det vigtigt at huske, at indfødsretsprøven er en såkaldt “multiple-choice” prøve, hvilket betyder at du får tre svarmuligheder og du skal så vælge det svar, som du mener er rigtigt. Der er altså gode muligheder for at bruge udelukkelsesmetoden når du skal svare på et spørgsmål. Er du helt sikker på, at det i hvert fald ikke er det ene eller det andet, jamen så må det være det tredje. Dette kan være med til at fjerne din tvivl om et spørgsmål. 

Hvem har sværest ved at bestå indfødsretsprøven?

Statistikker viser, at mange går skuffede hjem efter at have været oppe til indfødsretsprøven. Enten føler de, at det ikke gik godt eller at spørgsmålene var for svære. Ved prøven i juni sidste år, bestod lige godt over halvdelen indfødsretsprøven. Det er derfor, at mange bliver demotiveret af det faktum, at prøven skal bestås i forbindelse med at ansøge om dansk statsborgerskab og det kan være en stopklods for mange der ønsker statsborgerskab. 

grundlovsdag i danmarkEn af de sværeste ting ved indfødsretsprøven er, at man ikke kan læse sig til svarene på alle spørgsmålene. Der er nemlig 5 spørgsmål ud af de 40, som handler om nutidige hændelser i Danmark og disse er ikke nævnt i det læremateriale der bliver udgivet. Derfor er det ligeså vigtigt at holde sig orienteret om nyheder i Danmark, samtidig med at man skal huske alt fra da Danmark blev skabt til Danmark i dag. 

Det er meget forskelligt hvilke udfordringer prøvedeltagere kæmper med, det kommer an på hvor god man er til at studere og gå til eksaminer eller prøver. Statistikker viser, at den gruppe som oftest har sværest ved prøven kommer fra flygtningebaggrund.

En af de sværeste prøver blev afholdt i 2016 og fik stor kritik, da mere end to ud af tredjedele af prøvedeltagerne dumpede. Spørgsmålet der drillede var et meget specifikt spørgsmål om Olsen Banden, som er en kendt dansk film-serie, der er meget elsket af danskerne. Den næste prøve blev gjort lettere, men efter beståelsesprocenten at dømme ser det ud som om, at prøven igen er blevet sværere. 

Fortvivl ikke, for der er masser af hjælp at hente. 

Selvom ovenstående kan lyde meget skræmmende, så er det vigtigt at huske på, at med så mange andre ting, så vil hårdt arbejde blive belønnet. Der er masser af hjælp at hente i forhold til “prøvepakker”, med quizzer, lydprøver og så videre. Derudover er der selvfølgelig indfødsretsprøvens læremateriale, som skal læres. Det kræver disciplin og stædighed, men det hjælper også at være positivt indstillet. Så længe du arbejder så godt du kan, jamen så skal det selvfølgelig nok gå. 

Derudover kan det være en rigtig god idé at hente hjælp hos familie, venner eller endda kollegaer. Øv med dem du kender og du vil finde at det lige pludselig bliver meget nemmere, når du har opbakning fra dem du holder af. Sund kost, motion og en positiv indstilling er de vigtigste ingredienser og det færdige resultat vil være en bestået indfødsretsprøve. 

Husk endelig på, at der er en tidsfrist på tilmelding, så hvis du er blevet inspireret til at gå op til den næste prøve, så er det bare at komme igang. Du kan tilmelde dig hos dit nærmeste sprogcenter.