Litteratur er en stor del af dansk og skandinavisk kultur. Står du og skal op til den kommende indfødsretsprøve, så er det helt sikkert at der vil være spørgsmål om danske forfattere og deres værker. Indfødsretsprøvens læremateriale beskriver nogle af disse velkendte forfatterskaber, men det er også muligt at du vil blive udspurgt om de nyere begivenheder indenfor dansk litteraturhistorie. En af disse vigtige begivenheder kan for eksempel være at den unge forfatter, Jonas Eika, modtog den prestigefyldte Nordisk Råds Litteraturpris i 2019. Hvis du ønsker at ruste dig til indfødsretsprøven 2019, så læs med hér. 

Den danske forfatter Jonas Eika vandt den prestigefyldte litteraturpris for sin novellesamling “Efter Solen”. Han er den yngste forfatter, som nogensinde har modtaget denne pris. Dette er helt sikkert en vinder i forbindelse med ny og nutidig kultur viden og det kan være, at denne vigtige begivenhed vil blive et spørgsmål i den kommende indfødsretsprøve. 

Hvad betyder denne pris? 

Nordisk Råds Litteraturpris er den største litterære pris som man kan modtage i Skandinavien, udover Nobelprisen. Prisen blev udgivet for første gang i 1962. Prisen uddeles til et skønlitterært værk, som skal være skrevet på et nordisk sprog. Dette littære værk skal fyldte visse høje litterære og kunstneriske krav, men det kan være alt fra en roman, digtsamling, novellesamling og så videre. Formålet med denne pris er at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab, samtidigt med at man anerkendes fremtrædende kunstere som gør et glimrende, litterært stykke arbejde. 

Andre yngre forfattere som også har modtaget prisen var blandt andet den finske forfatter Sofi Oksanen, som modtog den i 2010, da hun var 33 år. Der er også en svensk forfatter som har modtaget prisen, nemlig Sara Stridsberg, som var 37 da hun modtog prisen i 2007. Vinderen af prisen kan desuden gå hjem med 350.000 kr. Kirsten Thorup var den sidste dansker som modtog prisen i 2017. Modtageren af prisen sidste år var den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdóttir.

Hvis du står og skal op til indfødsretsprøven kan det være en god idé at huske oplysningerne omkring denne pris, da det som nævnt er den mest prestigefyldte pris som forfattere kan modtage i Norden. 

Om Jonas Eika

Jonas Eika ©Hreinn Gudlaugsson

Jonas Eika blev født i Århus i 1991. Han tog sin uddannelse på forfatterskolen og blev færdiguddannet i 2015. Han udgav sin første bog samme år som han blev uddannet, som han kaldte “Lageret Huset Marie”. Jonas modtog også en pris for denne bog, nemlig Munch Christensens debutantpris i 2016. Det var dog med sin anden bog, “Efter Solen”, at han modtog litteraturprisen med rosende kommentarer fra bedømmelseskomitéen, såsom “et spændende nybrud i dansk litteratur”. Bogen indeholder science fiction noveller, hvor ekstreme miljøer beskrives på en helt anderledes, næsten grotest, men fascinerende måde. Fortællingerne foregår i København, Mexico, London og Nevada og består altså af fire længere historier (noveller). Historierne omhandler blandt andet hjemløse drenge, finansspekulanter og folk som tror på rumvæsener. 

Hvem var ellers kandidater til prisen? 

Der var også andre populære kandidater til prisen i år, specielt var det den danske forfatter Helle Helle, som var spået til at vinde prisen. Hun stillede op med romanen “De”, som omhandler en ung pige der går på gymnasiet og hendes ungdomsliv. Andre kandidater til prisen var blandt andet norske Eldrid Lunden, svenske Sami Said, islandske Kristin Ómarsdóttir og finske Lars Sund.

Hvorfor er dette vigtigt for mig at vide når jeg skal op til indfødsretsprøven? 

Med alle disse oplysninger er du godt rustet til at blive udspurgt om nutidige begivenheder til indfødsretsprøven! Som du sikkert er klar over, så omhandler 35 af spørgsmålene det materiale som du kan læse dig til, hvoraf de sidste 5 spørgsmål vil omhandle nutidige begivenheder i Danmark. Dette er en stor litterær begivenhed for Danmark og danskerne og derfor kan det være godt at huske på disse oplysninger når du går op og består indfødsretsprøven

1. Hvad er Nordisk Råds Litteraturpris?
2. Hvem vandt Nordisk Råds Litteraturpris i 2019?
3. Hvad er titlen på bogen som vandt Nordisk Råds Litteraturpris 2019?
4. Hvornår blev Nordisk Råds Litteraturpris udgivet for allerførste gang?
5. Hvem er den yngste vinder af Nordisk Råds Litteraturpris nogensinde?