For at bestå testen i dansk indfødsret og blive dansk statsborger, skal du kende til Danmarks historie.

Kapitel 1 i lærematerialet til testen om dansk indfødsret er  Dansk Historie.

Det indeholder information om Vikingetiden, Middelalderen, Reformationen, Renæssancen, oplysningstiden, landboreformerne, Englandskrigen, de Slesvigske krige, industrialisering, 1. og 2. Verdenskrig, Danmark i det globale samfund.

Et af spørgsmålene i dansk indfødsretprøve sidste år, var om Den Store Jellingsten.

Omkring år 965 rejste Harald Blåtand, Jellingstenen som kaldes for Danmarks dåbsattest ved kirken i Jelling som han også byggede.

Kong Harald Blåtand var søn af Gorm den Gamle og Thyra Danebod. Han var den anden konge i Danmark og regerede også Norge.

Stenen er et mindesmærke over hans forældre.

Den store Jellingsten eller bare ”Jellingstenen” er i dag blevet et nationalt symbol for Danmark. Mønsteret fra stenen pryder også det danske pas indeni, som en del af vandmærkningen.

Den første Jellingsten blev rejst af Haralds far, Gorm den Gamle over hans mor, Thyra Danebod og kaldes for ”Danmarks navneattest”. Der er indhugget runer i begge sten, og på Haralds sten fortæller runerne hvordan han erobrede Norge, og indførte kristendommen i Danmark.

Det er god viden at kende til Jellingstenenes historie, ikke kun fordi den store blev nævnt i testen til dansk indfødsret sidste år, men også fordi de er en stor del af den danske historie og der den dag i dag, ofte refereres til Harald Blåtand i mange sammenhæng.

Vor tids trådløse forbindelse ”bluetooth” der er fast integreret i vores telefoner og computere, er for eksempel opkaldt efter Harald Blåtand. Bluetooth er en dansk opfindelse.